Informácie pre stravníkov
Zamestnanci :
Vedúca : Daniela Kaššayová
Hlavná kuchárka: Mária Ďuricová
Kuchárka: Martina Petáková
V školskej jedálni poskytujeme stravu pre :
- deti MŠ – desiata, obed, olovrant
- žiakov I.stupňa - obed
- žiakov II.stupňa - obed
- zamestnanci ZŠ s MŠ – obed
- cudzí stravníci - obed
Stravník je povinný vyplniť záväznú prihlášku podpísanú rodičom, až potom sa môže stravovať.
Dôležité informácie pre stravníkov
1. Úhrada stravného
Strava sa uhrádza :
- v hotovosti
- prevodným príkazom prostredníctvom internet bankingu
Stravu neuhrádzajte vkladaním hotovosti na účet!
Platba za stravné sa uhrádza mesačne vopred – najneskôr do 5-dňa nasledujúceho mesiaca (napr. za február 2015 najneskôr do 5.2.2015)
Číslo potravinového účtu školskej jedálne je : 5061406824/0900
Konštantný symbol: 0308
Variabilný symbol: po dohode s vedúcou jedálne bude pridelené číslo
Správa pre prijímateľa: priezvisko dieťaťa
2.Výška stravného
Výška stravného poplatku je určená Všeobecne záväzným nariadením obce Svätý Anton na základe finančných pásiem nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín nasledovne:
Materská škola:
- Stravníci od 2 do 6 rokov : desiata + obed + olovrant 1,12 €
Základná škola:
- Stravníci od 6 do 11 rokov : obed 0,95 €
- Stravníci od 11 do 15 rokov : obed 1,01 €
- Zamestnanci: norma: 1,12 €
- Cudzí stravníci : norma: 1,12 €
3.Výdaj obedov
Obedy sa vydávajú v čase :
- Od 11.00 – do 11.30 hod cudzí stravníci
- Od 11.00 – do 12.00 hod deti MŠ
- Od 11.20 – do 13.30 hod žiaci ZŠ a zamestnanci
Strava sa nevydáva mimo školskej jedálne. Výnimkou je náhle ochorenie dieťaťa – v tom prípade si rodič môže odobrať obed v prvý deň ochorenia do obedára, ktorý vyhovuje hygienickým predpisom. Nasledujúce dni sa dieťa odhlási. Do obedára sa strava vydáva iba cudzím stravníkom.
4. Prihlasovanie a odhlasovanie zo stravy
Rodič je povinný odhlásiť /respektíve prihlásiť/ dieťa zo stravy deň vopred do 8. hod a to:
- osobne v školskej jedálni
- telefonicky na čísle 0902 726207
Za neodhlásenú, resp. včas neodobratú stravu sa vecná ani finančná náhrada neposkytuje. Neodhlásený obed je možné odobrať do obedára v prvý deň choroby.
5. Správanie sa stravníkov v školskej jedálni
- Pred vstupom do jedálne si žiak umyje ruky.
- Žiak sa disciplinovane zaradí do radu a čaká na výdaj jedla.
- Po výdaji jedla si sadne za stôl, kde sa bez hlučnej komunikácie, podľa pravidiel stravovania jedlo konzumuje.
- Po skonzumovaní jedla si stravník (žiak) po sebe zanechá poriadok a odnesie si taniere a príbor na určené miesto.
- Z jedálne odchádza disciplinovane.
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania
Časová štruktúra jedálnych lístkov
V rámci 5 stravovacích dni v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať:
- 2 x hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
- 1x hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom /znížená dávka mäsa/
- 2 x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/
Obsahová štruktúra pokrmov
- Pokrmy z mäsa sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny, rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny.
- Pokrmy so zníženou dávkou mäsa sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
- Pokrmy zeleninové sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec.
- Múčne pokrmy sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.
Všeobecné zásady
- Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
- Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny/ má byť iba raz do týždňa.
- Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni.
- Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.
- Ryby sa podávajú raz za 2 týždne.
- Obilniny -krúpky , ovsené vločky, pohánky, proso, kukurica, sa uprednostňujú pred ryžou a mali by byť aspoň 1x v týždni.
- Nápoje za obedom - stravníci majú na výber sirupovú vodu (sirupy používame bez konzervačných látok a umelých farbív), mlieko, minerálnu vodu, čaj tmavý, ovocný
- Ovocie zaraďujeme 2 x do týždňa, ak nám to dovolí finančný limit aj častejšie.
- Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.
OFICIÁLNA STRÁNKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY S MATERSKOU ŠKOLOU FERDINANDA COBURGA, Svätý Anton 47
Copyright © 2019, All Rights Reserved.